torsdag, augusti 2

Ett Luleå-äventyr

Nästan på minuten två veckor var vi på Norrlands-semester. Nu har vi varit hemma i ungefär två dygn och det kanske kan vara dags att summera. Framför allt medan jag fortfarande kommer ihåg någonting.
Tyvärr har vi problem med ett minneskort till kameran, vilket gör att en del bilder - än så länge - inte är åtkomliga. Förhoppningsvis ska vi kunna utvinna dessa ettor och nollor på något sätt.

Det har varit ganska lata dagar med släkten. Frida var inledningsvis MYCKET skeptisk mot den nästan (i alla fall i hennes värld) oändliga sandområdet som finns i farmor och farfars stuga. Ett litet dopp med foten, följt av ledset skrik. Men nyfikenheten vinner som så ofta över rädslan och snart satt hon där på blöjrumpan i sanden och flängde med sanden till höger och vänster. En liten smakbit av sanden hann hon också med.
Bredvid har Tove suttit, eller åtminstone befunnit sig (Tove är just nu i den åldern där stillasittandet är en svår konstart) och oftast har de båda haft diverse släktingar som har busat med dem. Vid ett tillfälle gick det nog upp för Tove att hon hade två kusiner, en kusin-sambo (ni hajar) samt faster som satt i sanden och lekte. Med henne. Det är ungefär så nära universum centrum man kan vara, om man är tre år gammal.

Frida har ofta somnat in väldigt gott utomhus i vagnen när det har vankats eftermiddagsslummer och de båda har smaskat i sig en del blåbär.

En kväll var Tove upp lite extra länge för att få se en stoooooor lyxkryssare som skulle passera utanför stugan på sin färd ut från Luleå och Norrbotten. Hon väntade och väntade i farmors famn lääääängst ut på bryggan. Men inte kom det någon båt. Till slut fick vi veta att den skulle tuffa förbi strax innan midnatt. Ridå. Men när den väl kom (flera timmar efter att Tove somnat) var den värd att väntas på. Visserligen inte den största båt som anlagt Luleå men visst är det häftigt att så stora pråmar tar sig så här långt norrut!

En dag var det premiär för mete. Med mask och spö rodde jag och Tove ut bara cirka 100 meter från stranden och kastade i kroken. Det tog max 20 sekunder innan första firren nappade! En abborre, modell liten men ändå. Tove var mindre tagen av stunden än jag, fast det kanske har att göra med att det är ungefär 20 år sedan jag metade senast - och fick napp.

Tove och Frida har blivit väl omhändertagna av farmor, farfar, faster, farbror, två kusiner och en kusin-sambo vilket gör att jag och Kristin har haft en synnerligen behaglig vistelse. Inte minst när vi var på en fest en kväll utan barn! Och vi sov över på feststället!!! Holy macaroni, madre mia och andra kraftuttryck: det var efterlängtat och eftersom även festen - trots regnet - blev lyckad så går aftonen till historien som en av de bästa på ungefär fyra år. Och jag är ganska säker på att även barnen - och deras omhändertagare - hade en bra afton.

Jag tänkte så stort innan vi åkte att jag skulle skriva ner stolpar varje dag vad vi gjorde och eventuella roliga kommentarer (främst från Tove) men det blev inte av så därav total avsaknad av så kallade tal-minus.

Nu till bilderna, inte alls i kronologisk ordning:
1. Att vänta på den där stora båten på bryggan med farmor blev ibland lite väl tråkigt, så då får man väl roa sig själv tänkte Tove.
2. Storbåten kom - till slut!
3. Tove arrangerar ett foto. Mamma och Pingu.
4. Tove fick ett par nya shorts och lärde sig att knäppa knapparna själv vilket ALLA skulle se och gärna också föreviga på kort.
5. Frida fick banan - i portioner som hade varit svårt för Mick Jagger att svälja - av farbror Svenne.
6. Inga badkrukor här, inte. Fridas första bad i havet någonsin! (Gissa vem som står på STRANDEN och fotar?)
7. Storfiskarn.
8. Tove på väg till stranden med skottkärran i faster och farbrors stuga med lånade leksaker.
9. Syskon-bus med äldsta kusinen.
10. Tove Trummis.
11. Det är ju så poppis med HD-tv nu för tiden. Men inget är så "hot" som en HD-Frida.
12. Frida försätter inte någon chans att doppa tårna i plurret.
13. På väg hem igen stannade vi vid Sandöbron och Tove fick leka av sig lite i en rolig, röd rutchkana.
14. Sista kvällen innan hemkosten. På ett hotell i Sundsvall var det full fart på brudarna framför spegeln i hallen.













Inga kommentarer: